Food Show 2017: Duże piekarnie w 99 proc. produkują pieczywo z gotowych mieszanek

www.portalspozywczy.pl 16 marca 2017 22:17

Prawdziwy polski chleb na zakwasie można jeszcze kupić w małych piekarniach rzemieślniczych, ale duże piekarnie w 99 procentach produkują pieczywo z gotowych mieszanek – mówił podczas Food Show 2017 Czesław Meus, przewodniczący komisji rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia (SPE).

Czy polscy piekarze produkują jeszcze prawdziwy chleb na zakwasie?

- W tej chwili możemy taki chleb kupić jeszcze w małych piekarniach rzemieślniczych i GSach, a piekarnie wiodące, które na każdym kroku podkreślają tradycję, to duże piekarnie, które w 99 proc. produkują pieczywo z gotowych mieszanek, jednak konsument tego nie wie. Każda z nich mówi, że ma dobre pieczywo, ale z ekologią ten chleb nie ma nic wspólnego – mówił Czesław Meus podczas debaty „Produkty naturalne i ekologiczne – między rosnącym trendem a intratnym biznesem”.

- Wchodząc do sklepu sieciowego czuję się bardzo źle, bo wiem jako ekspert od piekarnictwa, co to za pieczywo i nie chcąc ryzykować mojego zdrowia, nie kupuję go - dodał.

Całość na portalspzoywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Technik 2017-03-22 14:59:47

    Czy Pan Czesław Meus był w tych 99% dużych piekarni, które rzekomo nie produkują chleba na naturalnym, wyprowadzonym w piekarni zakwasie? Wszystko widział - każdy go zapraszał i pokazywał swoją produkcję a on niestrudzenie zwiedzał?

    Właśnie duże piekarnie głównie produkują chleb na naturalnym zakwasie a unikają gotowych mieszanek z suchym kwasem, ze względu na ich wysoka cenę. Naturalny, wyprowadzony w piekarni z zakwas jest najtańszy i najlepszy.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    9,40

  • Śr

    4,89

  • Min

    2,39

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8820

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane