Główny Inspektorat Weterynarii o handlu żywymi rybami

Autor: www.dlahandlu.pl 11 grudnia 2014 09:59

Przepisy nie zobowiązują powiatowych lekarzy weterynarii do przeprowadzania rutynowych kontroli w placówkach, w których sprzedawane są żywe ryby, ani sprawozdawania o wynikach takich kontroli. Powiatowi lekarze weterynarii kontrolują przede wszystkim placówki, w których zgodnie z otrzymanymi od obywateli informacjami, stwierdzono nieprawidłowości - dowiedzieliśmy się w Głównym Inspektoracie Weterynarii.

W ubiegłym roku Główny Lekarz Weterynarii zalecił, aby powiatowi lekarze weterynarii przeprowadzili co najmniej dwie kontrole w sklepach wielkopowierzchniowych.

Inspekcja Weterynaryjna nie ma uprawnień do nakładania sankcji administracyjnych i jedyną możliwą do zastosowania sankcją w przypadku stwierdzenia naruszenia przepisów o ochronie zwierząt jest skierowanie sprawy do organów ścigania.

Z posiadanych informacji wynika, że w przypadku 20 placówek, w których stwierdzono nieprawidłowości, powiatowi lekarze weterynarii wydawali głównie zalecenia, które były w trybie natychmiastowym wdrażane w życie przez kierownictwo i personel sklepów. Jedynie w dwóch przypadkach powiadomiono organy ścigania - podał Główny Inspektorat Weterynarii.

Jak podaje GIW, przepisy prawa nie mówią o warunkach jakie powinny zostać zapewnione żywym karpiom. Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt wskazuje jedynie ogólne zasady, tj., że przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć: utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania(...), transport żywych ryb lub ich przetrzymywanie w celu sprzedaży bez dostatecznej ilości wody uniemożliwiającej oddychanie.

W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii na podstawie opracowania „Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia" przygotował dokument „Dobra praktyka w postępowaniu z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej", w którym podano podstawowe warunki jakie powinny zostać zapewnione karpiom: baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach; woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody; optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC)."

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 6565

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.