IJHARS: 15 proc. produktów spożywczych dostępnych na rynku jest zafałszowanych

Autor: Rzeczpospolita 23 kwietnia 2013 09:08

Zdaniem Stanisława Kowalczyka, głównego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych twierdzi, spożywczych afer będzie coraz więcej. Jego zdaniem globalizacja ograniczyła bariery celne a producenci żywności są coraz częściej anonimowi - czytamy w Rzeczpospolitej.

Według danych IJHARS 15 proc. produktów spożywczych dostępnych na rynku jest zafałszowanych. Wartość zafałszowanej żywności sięga ok. 50 mld zł rocznie.

Jak informuje Rz zdaniem Stanisława Kowalczyka, głównego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, aby w kryzysie zapewnić tanią żywność dla konsumentów sieci handlowe wywierają coraz większą presję kosztową na producentach żywności i dostawcach - bo wygrywa zawsze ten najtańszy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    19,20

  • Śr

    9,72

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9628

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane