IJHARS sprawdziła jakość handlową głównych produktów spożywczych

Autor: IJHARS, www.dlahandlu.pl 28 czerwca 2013 10:07

W I kwartale 2013 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, jaj, makaronu, wyrobów czekoladowych, oliwy z oliwek, a także świeżych owoców i warzyw.

W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak, zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość tłuszczu, cukru, wody) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału partii zakwestionowanych w przypadku makaronu (o 0,8 p.p.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii jaj (o 1,8 p.p.). W przypadku makaronu stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim niezgodnego z deklaracją wyglądu przed i po ugotowaniu. Natomiast w przypadku jaj kwestionowano produkty głównie z powodu brudnej, zniekształconej i uszkodzonej skorupy jaj. W przypadku przetworów z mięsa czerwonego i wyrobów czekoladowych nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.

Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku makaronu (o 8,9 p.p.) i wyrobów czekoladowych (o 2,3 p.p.). Pogorszenie jakości handlowej w przedmiotowym zakresie odnotowano natomiast w przypadku przetworów z mięsa czerwonego (o 7,8 p.p.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: zaniżonej zawartości składnika jajecznego w makaronie jajecznym, obecności niedeklarowanego tłuszczu roślinnego innego niż tłuszcz kakaowy oraz niewłaściwej deklaracji zawartości składnika charakterystycznego (w przypadku wyrobów czekoladowych), a także obecności niedeklarowanych surowców pochodzenia zwierzęcego, azotanów i azotynów oraz fosforanów (w przypadku przetworów z mięsa czerwonego). W przypadku oliwy z oliwek nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie. Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych może świadczyć o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, w tym stosowaniu surowca o niskiej jakości czy nieprzestrzeganiu receptur.

Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku oliwy z oliwek (o 30,1 p.p.), wyrobów czekoladowych (o 14,8 p.p.) i przetworów z mięsa czerwonego (o 0,4 p.p.), wzrósł natomiast w przypadku jaj (o 3,9 p.p.). W przypadku makaronu udział partii zakwestionowanych w przedmiotowym zakresie pozostał na takim samym poziomie.



WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,29

  • Śr

    3,30

  • Min

    2,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8035

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 556876

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.