Małe i średnie piekarnie skupiają się na produkcji tanich produktów

www.portalspozywczy.pl 10 lipca 2017 10:34

- Zamiast wybrania specjalizacji małe i średnie piekarnie skupiają się na produkcji tanich produktów pod potrzeby odbiorców sieciowych i detalicznych. Dla kupca liczy się tylko niska cena, a nie jakość. Sieć zarobi swoje, a piekarz? Nie zarabia na tej współpracy w ogóle, no może przez jakiś czas ma na spłatę rat leasingowych za maszyny i linie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Piętka z Akademii Wypieków.

Jak zauważa Andrzej Piętka, piekarnie w Polsce zmagają się z coraz większymi problemami kadrowymi.

- Dotyczy to przede wszystkim produkcji, ale coraz trudniej znaleźć także kierowców, handlowców, ekspedientek do sklepów firmowych i pracowników administracji - mówi.

W ocenie eksperta większość małych i średnich zakładów nie ma pomysłów na własną przyszłość w branży.

- Zamiast wybrania specjalizacji skupiają się na produkcji tanich produktów pod potrzeby odbiorców sieciowych i detalicznych. Dla kupca liczy się tylko niska cena, a nie jakość. Sieć zarobi swoje, a piekarz? Nie zarabia na tej współpracy w ogóle, no może przez jakiś czas ma na spłatę rat leasingowych za maszyny i linie. Piekarnie zamykają działalność jeżeli nie maja alternatywnych rynków zbytu lub „wyjątkowego” asortymentu - dodaje.

Piętka podkreśla, że w Polsce brakuje ludzi o podstawowej wiedzy piekarniczej, tzw. „ciastowych” i „piecowych”.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    7,69

  • Śr

    6,18

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9324

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane