PIH: Problemy z kontrolą żywności mogą doprowadzić do katastrofy

Autor: pr, www.dlahandlu.pl 28 lutego 2013 15:49

W związku z kryzysem wywołanym odkryciem domieszek koniny w mięsie wołowym w Europie, oraz ostatnich doniesieniach również z polskich zakładów, Polska Izba Handlu po raz kolejny alarmuje: dalsze skutki zmowy milczenia ws. problemów z kontrolą żywności w Polsce mogą być katastrofalne dla krajowej gospodarki.

Mowa o wypowiedzi ministra rolnictwa, który jeszcze w poniedziałek zapewniał o braku problemów z polskim mięsem. Już dwa dni później wykryto koninę w polskich produktach z mięsa wołowego. Polska Izba Handlu podkreśla, że w obliczu kryzysu gospodarczego i wizerunkowego nie wystarczą zapewnienia, że wszystko jest w porządku, tym bardziej, że fakty mówią co innego.

- Mamy do czynienia z sytuacją skandaliczną - ocenia Nowakowski. - Po upływie roku od pierwszych objawów patologii w polskiej kontroli żywności, mimo wielokrotnie powtarzanych apeli zarówno ze strony Polskiej Izby Handlu, jak i pozostałych organizacji pozarządowych rząd RP nie uczynił nic dla poprawy naszego bezpieczeństwa i wizerunku na arenie międzynarodowej - ocenia.

Polska Izba Handlu wskazuje tu na ostatnią sytuację z zanieczyszczeniem mleka w proszku skutkującą skargą Słowacji do KE, w której zwróciła się o rewizję mechanizmów kontroli żywności w Polsce. Również podczas kryzysowej sytuacji związanej z podrabianym alkoholem pochodzącym z Czech pojawiały się insynuacje o polskim pochodzeniu towaru. Podobny schemat myślowy zastosowano wraz z pierwszą informacją o domieszkach koniny w mięsie wołowym - Polska była na pierwszym miejscu oskarżonych, zanim jeszcze powołano jakiekolwiek dowody.

- Rząd dopuścił do sytuacji, w której Polska wśród krajów europejskich staje się czarną owcą i kozłem ofiarnym. Wizerunek wysokojakościowej, bezpiecznej i godnej zaufania żywności, na który polscy producenci i eksporterzy pracowali od lat jest systematyczne niszczony przy całkowitym braku skutecznych działań - mówi prezes PIH. - Uważamy, że nie może być mowy o efektywności i bezpieczeństwie, jeżeli kontrola działa dopiero po wskazaniu ognisk problemu przez media lub organy kontroli z innych krajów - podkreśla.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Marta 2013-02-28 16:52:01

    Powinny by potężne kary,aby decydenci bali się fałszować żywność, łącznie z zamknięciem zakładu! Takie oszustwa szkodzą nie tylko Polsce, ale uczciwym producentom. Ja po tych aferach robię wędliny sama . Z obrzydzeniem patrzę na pasztety, pasztetową i inne świństwa, nawet ładnie wyglądające. Ostatnio zrobiłam pasztetową. Tak pyszna ,że zniknęła w ciągu 3 dni.(5 m osłonki napełniłam )napełniłam .Pierwsza była na bazie podgardle, drobiowa wątróbka, rosół, manna, białko jaja,sól, pieprz, podsmażana cebulka. I parzenie przez godzinę w temp ok 65-70 stopni.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    8,99

  • Śr

    6,58

  • Min

    3,44

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10985

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748244

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane