Zapraszamy do zapoznania się z nową, rozbudowaną odsłoną portalu dlahandlu.pl, w której prezentujemy pełny obraz handlu: rynek, konsument, trendy w różnych branżach!

Redakcja

Poradnik: Jak dopasować barwę oświetlenia do ekspozycji produktów świeżych

Autor: dlahandlu.pl 10 marca 2015 13:33

Poradnik: Jak dopasować barwę oświetlenia do ekspozycji produktów świeżych

Jak podaje Mood Media Corporation 50 proc. klientów deklaruje skłonność do wydłużenia czasu spędzonego w sklepie, ze względu na panującą w nim atmosferę. - Duży potencjał niesie ze sobą dopasowanie barwy światła do eksponowanego towaru w sposób podkreślający jego najbardziej atrakcyjne cechy - uważa Filip Gabryelczyk, menedżer sprzedaży segmentu retail TRILUX Polska.

I tak - do oświetlenia mięsa czerwonego stosowane jest źródło o barwie różowawej. Przy drobiu i rybach wykorzystuje się natomiast światło białe. Przy stoiskach warzywnych i owocowych, montowane są oprawy eksponujące czerwienie, zielenie i żółcie. Ciekawym rozwiązaniem dla tej grupy produktów są również systemy typu B+V+C, które dzięki niskiej temperaturze barwowej i wzmocnieniu zielonej wiązki światła, znajdują zastosowanie także w przypadku serów i pieczywa.

Najefektywniejszym sposobem zwiększenia atrakcyjności żywności świeżej jest zastosowanie oświetlenia akcentującego. Wiązki światła kierowane są w tym przypadku na produkty celem podkreślenia ich walorów wizualnych. Jeszcze do niedawna, szczególnie w prezentacji mięs, wykorzystywano lampy sodowe o podniesionym do 95kPa ciśnieniu wewnątrz jarznika. Główną zaletą tego typu źródeł była możliwość dodania filtrów intensyfikujących różową barwę światła. „Sodówki" charakteryzowały się jednak niesatysfakcjonującą efektywnością świetlną. Znaczna część energii elektrycznej przekształcana była w ciepło. Podwyższenie temperatury powierzchni pieczywa, owoców, warzyw i mięsa może przyspieszać utlenianie żywności i namnażanie się mikroorganizmów, co negatywnie wpływa na wygląd towaru. - Aby zapewnić świeżość i najwyższy poziom higieny na stoiskach spożywczych, lampy sodowe od pewnego czasu zastępowane są wydajnymi źródłami LED-owymi - tłumaczy Filip Gabryelczyk z TRILUX Polska. - Oprawy tego typu nie emitują ciepła, ani promieniowania podczerwonego czy ultrafioletowego. Dodatkową zaletą jest możliwość emitowania światła o różnych barwach, wykluczająca konieczność montowania dodatkowych filtrów koloryzujących - dodaje ekspert.

Oprawy LED w porównaniu z wysokoprężnymi lampami charakteryzują się wysoką skutecznością świetlną, a ich maksymalna żywotność sięga 50 000 godzin. Wymiana tradycyjnych lamp na modele LED nie musi wiązać się z dodatkowymi nakładami finansowymi. Wiele modeli opraw diodowych projektowana jest w oparciu o wzornictwo typowe dla „sodówek". Modernizacja w takim przypadku wymaga jedynie prostej zamiany opraw oświetleniowych, bez konieczności dodatkowego dostosowania instalacji i konstrukcji do technologii LED.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • krzyś 2018-02-26 12:10:39

    no rzeczywiście artykuł odpowiada na postawione pytanie, haha - dno

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    3,49

  • Śr

    1,50

  • Min

    0,68

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9562

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 565497

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.