Poradnik: Jak suktecznie ocenić jakość wędlin

Autor: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek 26 marca 2015 10:25

Przede wszystkim należy zwracać uwagę na kolor i fakturę wędliny. Szynka nie zawierająca „ulepszaczy” nie ma pięknego różowego koloru, który świadczy o dodanych do niej azotynach, nie jest również idealnie gładka. Należy wybierać te w kolorze białym lub szarym.

Złotawa skórka to znak, że została ona pomalowana preparatem wędzarniczym. Uwędzony wyrób wędliniarski powinien mieć skórę dość ciemną, suchą i brudzącą. Zdecydowanie unikać należy również wędlin mokrych, z których  sączy się woda. Niedopuszczalne są również wędliny, które „kleją się” lub są „spocone” – świadczy, to o przekroczeniu daty ważności do spożycia danego produktu lub o złym przechowywaniu.

Zapach, to drugie z najważniejszych kryteriów. Wysokojakościowa szynka nie powinna mieć dominującego zapachu, neutralna woń, to powinno ją wyróżniać, ewentualnie zapach dodanych ziół i przypraw. Kwaśny zapach natychmiast powinien uruchomić alarm, bo mięso może być nieświeże lub zakażone bakteriami.

Każde wątpliwości, co do jakości danej wędliny rozwieje plakietka zawierająca skład danego wyrobu. Co ważne wędliny prezentowane na stoiskach, te w kawałku czy już pokrojone też posiadają plakietki informujące o składzie. Warto zapytać sprzedawcę jakie dodatki zawiera dana wędlina oraz jak została przygotowana, ewentualnie z jakiego gatunku mięsa. Każdy sprzedawca ma obowiązek przeczytać te informacje z wywieszek każdorazowo umieszczanych na wędlinie przez producenta.

Z pewnością powinny odstraszać wędliny błyszczące, mieniące się wszystkimi kolorami tęczy. Bezwzględnie świadczą one o dodanych do nich wypełniaczy: skrobi modyfikowanej, białka sojowego. Węglina z której plastrów sączy się woda, to również zły wybór. Oznacza to, że producent użył do wyrobu danej wędliny solanki. Celem tego zabiegu nie jest poprawienie walorów smakowych, a zwiększenie objętości szynki, szczególnie jej wagi. Niedopuszczalne są również grudki wskazujące na użycie żelatyny lub gumy roślinnej w celu związania wody z mięsem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9961

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane