Prezes PIH: Nie warto ustanawiać nakazów oddawania żywności i ustalać kar

Autor: Biuletyn PIH 14 marca 2017 10:09

Senat pracuje nad ustawą ograniczającą marnowanie żywności przez sklepy spożywcze.
Zakłada ona karanie sklepów, które nie przekazują marnującej się żywności instytucjom społecznym. Sankcjonowanie lub zmuszanie do takich działań nie jest dobrym rozwiązaniem - komentuje na łamach Biuletynu PIH Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu.

Nie zawsze firmy mają możliwość oddać taką żywność, np. nie ma w pobliżu takiego ośrodka, a transport są to duże koszty. Ustawa miałaby dotyczyć sklepów o powierzchni ponad 250 mkw. Są to niewielkie sklepy – 15 mkw. na 15 mkw., które mogą mieć poważne problemy logistyczne z dostosowaniem się do nakazów. Jest to kolejne obciążenie dla handlu niezależnego - uważa prezes PIH.

Jest wiele sposobów, aby przeciwdziałać marnowaniu żywności. Przede wszystkim należy edukować i podnosić świadomość konsumentów, bo to oni najwięcej wyrzucają w swoich gospodarstwach domowych. Zakupy trzeba robić odpowiedzialnie, należy uczyć kultury zakupów. Trzeba zwrócić uwagę, że wiele produktów nawet po terminie przydatności do spożycia nadaje się do jedzenia i nie warto ich wyrzucać. Dobrym pomysłem jest utworzenie sieci tanich jadłodajni, które mogłyby wykorzystywać marnowaną żywność. Musiałyby być one dotowane przez państwo.
Nie warto ustanawiać nakazów oddawania żywności i ustalać kar. Nikt nie chce marnować jedzenia, dlatego należy zastanowić się jak wspierać tych, którzy chcą je oddawać - argumentuje Waldemar Nowakowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,99

  • Śr

    1,33

  • Min

    0,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9628

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane