PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: Frigo Express

Przystanek Piekarnia: Klienci chcą znać szczegółowo skład pieczywa

www.portalspozywczy.pl 29 września 2017 10:55

- Nie każde pieczywo tuczy. Nie wszystkie piekarnie produkują pieczywo ze sztucznych mieszanek lub głęboko je mrożą. Nie każdy rodzaj mąki wywołuje alergie pokarmowe. I nie każdy piekarz w celu zachowania powtarzalności dosypuje suchy gluten - mówi Marta Anusz, współwłaścicielka Przystanku Piekarnia.

PS: Jak ocenia Pani rynek piekarniczy w Polsce​?

Według ostatnich badań GUS spożycie pieczywa w Polsce nadal spada. Przyczyną jest dbanie o własną wagę, przeświadczenie, że pieczywo jest produktem wysoko przetworzonym oraz wzrost alergii pokarmowych. Dlatego bardzo ważna jest edukacja na każdym kroku, że nie każde pieczywo tuczy, nie wszystkie piekarnie produkują pieczywo ze sztucznych mieszanek lub głęboko je mrożą, nie każdy rodzaj mąki wywołuje alergie pokarmowe. I nie każdy piekarz w celu zachowania powtarzalności dosypuje suchy gluten. Tylko takimi działaniami będziemy mogli zatrzymać spadek jego spożycia.

Czy konsumenci są coraz bardziej świadomi? Jakiego pieczywa poszukują?

​Od kilku lat obserwuje się coraz większy wzrost świadomości konsumenta. Nie wystarczy powiedzieć, że chleb jest np. pszenno-żytni. Klienci chcą znać szczegółowo skład: jaki jest udział pszenicy do żyta, jaki typ mąki itp. Interesuje ich również, czy znajdują się w nim inne dodatki: emulgatory, polepszacze.
Zdarzają się piekarnie, które do swojego produktu dosypują lub korzystają z mieszanek, które mają w swoim składzie dodatkowo suchy gluten, aby pieczywo było bardziej powtarzalne, co niektórzy klienci uważają za wartość dodaną. Klienci nie są tego świadomi, a dosypywanie suchego glutenu i to nie tylko do pieczywa, jest jedną z przyczyn, że coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu. Gluten sam w sobie nie jest zły, szczególnie, gdy jemy dobrze ukwaszony chleb,  jednak jego nadmiar, który jest sztucznie do produktów dodawany, powoduje różne dolegliwości zdrowotne. O tym niestety nie mówi się w popularnej prasie.

Klienci, ale Ci którzy chcą dbać o swoje zdrowie, szukają chlebów wypiekanych wg tradycyjnych receptur, na naturalnym zakwasie. Wiele osób szuka też pieczywa prozdrowotnego, spełniającego jego indywidualne oczekiwania, np. o obniżonym indeksie glikemicznym, z dodatkiem ziaren, bez dodatku mąki, 100% żytniego bez mąki pszennej itp, ​które niekoniecznie smakuje tak jak pieczywo przemysłowe z hipermarketów.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Amator domowego pieczywa 2017-09-30 21:26:08

    Znaczy, że jak sobie upiekę w domu pszenny chlebek,

    co robię często - zamrożę go w zamrażarce w -20 *C,

    co już jest głębokim mrożeniem - to on się od tego zrobi niezdrowy?

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    27,40

  • Śr

    16,78

  • Min

    12,98

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7472

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.