PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: Frigo Express

Ryba rybie nierówna czyli fatalna jakość mrożonych ryb

Autor: www.dlahandlu.pl 3 czerwca 2013 09:28

Intensywny zapach jełkiego tłuszczu, niedozwolona substancja dodatkowa w oznakowaniu produktu, a także zaniżona masa ryby - te nieprawidłowości stwierdzono w 9 na 10 skontrolowanych placówek. Kontrola dotyczyła jakości i prawidłowości oznakowania mrożonych produktów rybołówstwa i została przeprowadzono na terenie województwa pomorskiego.

W I kwartale 2013 r. Inspekcja Handlowa w Gdańsku sprawdzała na terenie województwa pomorskiego m.in. jakość i prawidłowość oznakowania mrożonych produktów rybołówstwa. Kontrolą objęto 1 hurtownię (Gdynia), 5 sklepów sieci handlowych (3 Gdańsk, 1 Słupsk, 1 Kobylnica) oraz 4 sklepy z grupy pozostałych sklepów (2 Gdańsk, 2 Bytów).

Ogółem skontrolowano 64 partie produktów rybołówstwa o wartości 141.600 zł, z czego zakwestionowano 22 partie (34,4 proc.) o wartości 93.037 zł.

Pod względem jakości przebadano laboratoryjnie 20 partii produktów (próbki pobrano w 7 placówkach). Zakwestionowano 9 partii (45 proc.) jako niezgodne z deklarowaną jakością lub przepisami prawa. Nieprawidłowości polegały m.in. na zawyżonej zawartości glazury, zaniżonej masie ryby
oraz w odniesieniu do fileta z miruny ze skórą i krewetki koktajlowej na obecności cech świadczących o tym, iż produkty te były nieświeże.

Sprawdzono także prawidłowość oznakowania 64 partii produktów, z czego zakwestionowano 14 partii produktów w opakowaniach jednostkowych, oferowanych w 6 placówkach, co stanowiło 21,9 proc. badanych partii.
Nieprawidłowości polegały m.in. na podaniu w oznakowaniu barwnika E 160 c, jako użytego do produkcji owoców morza, podczas gdy taka substancja dodatkowa nie może być dodawana do tego środka spożywczego.

W zakresie dat minimalnej trwałości, terminów przydatności do spożycia oraz warunków przechowywania skontrolowano 64 partie o wartości 141.600 zł. Stwierdzono w obrocie 1 partię produktu po upływie daty minimalnej trwałości o 19 dni - partia pangi glazurowanej głęboko mrożonej.

Kontrole ujawniły wysoki odsetek wyrobów nie spełniających deklarowanych na opakowaniach parametrów jakościowych bądź nie spełniających kryteriów świeżości. W wyniku badań laboratoryjnych zakwestionowano blisko połowę zbadanych mrożonych produktów rybołówstwa, co świadczy o tym, że ich jakość na lokalnym rynku jest w dalszym ciągu niezadowalająca. Z uwagi na stan zamrożenia, wyroby te należą do grupy szczególnych produktów, których wady jakościowe są praktycznie nieidentyfikowalne w momencie zakupu.

Niepokojący jest również znaczny odsetek produktów wadliwie oznakowanych,  w tym zwłaszcza, nie posiadających wymaganych i istotnych dla konsumentów oznaczeń dotyczących okresów i warunków przechowywania w warunkach domowych.
Wyniki kontroli po raz kolejny dowiodły, że interesy konsumentów w tym obszarze rynku  są zagrożone oraz świadczą o skuteczności działania tut. Inspekcji Handlowej.

Zgodnie z prawem, na przedsiębiorcę który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty, Inspekcja Handlowa może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    3,85

  • Min

    2,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7703

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane