W Polsce piekarze zarabiają ok. 3 tys. zł brutto, w Norwegii cztery razy tyle

www.pulshr.pl 15 marca 2016 18:59

15 marca wypada dzień św. Klemensa – święto piekarzy i cukierników. Zarabiają oni średnio około 1600 zł netto. Niełatwa praca i wyższe płace za granicą sprawiają, że właściciele zakładów często nie mają kogo zatrudniać. Z kolei automatyzacja pracy i niskie spożycie pieczywa budzą obawy o przyszłość zawodu.

Zarobki piekarzy wahają się 2 do 3 tys. zł brutto, co najczęściej daje około 1600 zł netto. To niewiele, a co więcej, zawód ten daje marne szanse na rozwój zawodowy – doświadczony piekarz może awansować na brygadzistę, co podnosi wynagrodzenie w niewielkim stopniu.

– Nie masz na kogo iść, to idziesz na piekarza. Ciężki zawód. Wszyscy śpią, a on musi robić, w niedzielę wieczorem zaczyna, kończy w sobotę rano – mówi Adam Wykręt, właściciel piekarni z Bielska.

Na podobne płace może liczyć cukiernik. Większość z nich zarabia 1900 – 3300 zł brutto.

Ciężka praca, często w nocy lub w święta i przy wysokich temperaturach nie zachęca. Trudno się dziwić, że Polacy chętnie szukają zarobku za granicą. W Niemczech piekarz może liczyć na 4 tys. zł miesięcznie brutto, w Holandii – 7 tys., a w Anglii czy Norwegii – nawet 12 tys.

Więcej na PulsHR.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,90

  • Śr

    3,39

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9201
Ilość aktualnych ofert: 397 662