Zdrowa drożdżówka wkrótce pojawi się w szkolnych sklepikach

Autor: minrol.gov.pl 20 grudnia 2016 14:57

20 grudnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprezentowano opracowane przez Radę Promocji Żywności Prozdrowotnej drożdżówki o ograniczonej zawartości cukru. Pierwsze dostawy drożdżówki RADZIWIŁŁÓWKA dotrą niebawem do szkolnych sklepików.  Zgodę na używanie znaku RADZIWIŁŁÓWKA uzyskają piekarnie, które zobowiążą się do przestrzegania receptury i instrukcji technologicznej dla procesu produkcyjnego.

- Badania sensoryczne i degustacje wśród dzieci potwierdziły trafność doboru surowców i doskonały smak, akceptowany przez dzieci, a badania wartości odżywczej i cech nowego produktu wskazują, że jest to produkt, który bez wątpienia zaliczyć można do grupy produktów prozdrowotnych (funkcjonalnych), nowej klasy produktów dynamicznie rozwijających się na rynku żywnościowym na świecie. Akceptacja pomysłu prozdrowotnej drożdżówki i deklaracja wsparcia ze strony obecnego ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła zainspirowała inicjatorów do nadania jej znaku towarowego pochodnego od nazwiska ministra - RADZIWIŁŁÓWKA - wyjaśnia ministerstwo.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • honorka od drożdżówek 2016-12-22 17:34:44

    A dlaczego musi być tylko drożdżówka w szkole o takim składzie? Każdy cukiernik, czy piekarz może upiec drożdżówki używając nie cukru zwykłego tylko np. ksylitol, erythritol, stewia, maltitol a mąkę pszenna zmieszać z jaglaną, gryczaną, ryżową, owsianą. takie drożdżówki są naprawdę dobre, nie trzeba płacić za używanie jakiejś nazwy i na dodatek nazwy ministra. To chore.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10811

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane