Szkolenie: Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe - warunki stosowania, listy, profile, uzasadnienia naukowe

Autor: dlahandlu.pl 4 sierpnia 2009 11:05

Skończył się okres przejściowy i już nie można informować konsumenta o właściwościach „prozdrowotnych" produktów bez spełnienia wymagań określonych w przepisach. Trwają urzędowe kontrole. Wkrótce zostanie opublikowana pierwsza lista opinii dla oświadczeń z art. 13.

Niektóre firmy zaczęły reformulację produktów, aby dopasować je do profili składników odżywczych. Równocześnie prace na szczeblu wspólnotowym pokazują, że większość oświadczeń, które wydawały się oczywiste, nie będą stosowane ze względu na brak spełnienia określonych wymagań. Natomiast badania pokazują dużą zależność wzrostu sprzedaży produktów od liczby umieszczonych na etykiecie lub w reklamie oświadczeń.
Podczas szkolenia zostaną omówione najważniejsze kwestie związane ze stosowaniem oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych, m.in.: które oświadczenia można stosować obecnie, okresy przejściowe, zmiana aneksu oświadczeń żywieniowych, stosowanie nazw chorób w oświadczeniach, definicja „korzystnego efektu", profile składników odżywczych i wiele innych.
Organizator: IGI Food Consulting Sp. z o.o., www.igifc.pl

6 października
Warszawa, Klub Lekarza, ul. Raszyńska 54

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11097

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane