REKLAMA
REKLAMA

Półka z warzywami i owocami

Autor: Merchendiser 10 marca 2009 16:02

Półka z warzywami i owocami

Dla sklepu spożywczego to dość trudna kategoria, gdyż głównym konkurentem są tutaj sklepy specjalistyczne i bazary, które siłą rzeczy dysponują większym wyborem i mogą zapewnić, dzięki większemu obrotowi, świeższy towar.

REKLAMA

Dlatego dokonując wyboru asortymentu należy unikać produktów szybko się psujących oraz nastawić na te, które mają największe szanse na sprzedaż. Zazwyczaj są to produkty podstawowe: ziemniaki, cebula, pomidory, ogórki, jabłka, banany, cytrusy itp.    

Ekspozycję dzielimy na dwa główne bloki warzywa i owoce. W ramach warzyw na niższych  półkach wystawia się warzywa korzeniowe (ziemniaki, cebula, marchew itd.). Warto przy tym by były to warzywa myte, a najlepiej paczkowane, gdyż w innym wypadku będzie trudno utrzymać stoisko w czystości. Na wyższych pozostałe.  Podobnie z owocami: na dole umieszczamy owoce bardziej popularne i tańsze: jabłka, śliwki w sezonie itp. na wyższych poziomach owoce południowe, czy lepsze owoce krajowe.  Jeżeli na te kategorie sklep przeznacza jeden regał na niższych poziomach powinny znaleźć się warzywa, na wyższych owoce.

Obie kategorie wystawiamy w skrzynkach. Dobrze jeżeli nie będą plastikowe. Najbardziej odpowiednie są wiklinowe kosze i skrzyneczki z drewnianych listewek. Ważne żeby były czyste i niezniszczone. Generalnie w przypadku produktów świeżych kluczowe jest utrzymanie ekspozycji w bezwzględnej czystości. Półki trzeba myć nawet codziennie. Skrzynki powinny być nachylone pod kątem ok. 15 - 30 stopni, tak by klient lepiej widział ich zawartość.

W ekspozycji tej kategorii bardzo ważne jest wrażenie obfitości, konsumenci nie chcą resztek, nie mają zaufania do świeżości pojedynczych „ostatnich” sztuk. Jeżeli nie jesteśmy w stanie porządnie wypełnić półek należy zmniejszyć ekspozycję. Wrażenie obfitości będzie spotęgowane, jeżeli w skrzynkach owoce i warzywa będą ułożone w piramidki, jak na wschodnich bazarach. Świeże zioła jeżeli warto trzymać w naczyniach z  wodą, którą jednak trzeba codziennie a nawet częściej wymieniać.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12698

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA