Andruty kaliskie są chronione w UE

Autor: portalspozywczy.pl 3 lutego 2010 10:00

Produkowany od co najmniej 200 lat andrut kaliski został wpisany do księgi produktów regionalnych i znalazł się na 952. stronie "atlasu produktów" spożywczych polecanych w krajach UE. Jest teraz oficjalnie jednym z 850 artykułów regionalnych o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym.

O wpis starano się około 6 lat. - To była bardzo trudna droga - powiedziała prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Kaliskiej (LOT) Eliza Smolińska.
Andrut kaliski składa się jedynie z wymieszanej w odpowiednich proporcjach mąki, wody i cukru. Kaliszanie starali się, aby andrut stał się takim samym produktem, jak na przykład oscypki dla Zakopanego. Udowodnili, że jest on charakterystycznym wyrobem tylko dla tego miasta. LOT zbierała przekazy historyczne i relacje, aby nikt nie miał wątpliwości, gdzie powstał andrut. Takie dane w sposób istotny podparły starania organizacji o oficjalną rejestrację nazwy "andrut kaliski".
Jak poinformowała Smolińska, na europejską listę trafiły z Wielkopolski także świętomarcińskie rogale, smażony ser z Nowego Tomyśla i olej rydzowy z Szamotuł. Wcześniej znalazło się na niej 6 innych produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10636

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane