PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Asortyment należy modyfikować ze względu na sezonowych klientów

Autor: dlahandlu.pl 25 listopada 2009 09:09

Budowa dużego publicznego gmachu to dla sklepu ogólnospożywczego szansa na zwiększenie przychodów. Kilkudziesięciu robotników potrafi sporo zjeść i ...wypić. - Liczyłem na znaczne zwiększenie sprzedaży alkoholi, zwłaszcza piwa. Nic takiego nie miało miejsca. Najwyraźniej to koniec stereotypu budowlańca - żartuje właściciel sklepu działającego niedaleko powstającego gmachu starostwa.

REKLAMA

Jednak szef sklepu szacuje, że dzięki codziennym zakupom robotników z pobliskiej budowy jego zyski wzrosły o jedną czwartą. Pracownicy budowy zwiększyli przychody sklepu pochodzące z artykułów żywnościowych. Właściciel sklepu sprowadza dwa razy tyle bułek i chlebów, większy nacisk kładzie też na produkty, które można zjeść na zimno, na śniadanie.

- Zauważyłem, że sprzedaję więcej kiełbasy, konserw, ale też wędzonych makreli, czy wędlin i serów w paczkach - typowych produktów śniadaniowych. Raczej z dolnej półki cenowej - dodaje właściciel sklepu.
Z racji tego, że firma budowlana zapewnia pracownikom obiady, w sklepie nie wzrosła sprzedaż produktów, które mogłyby posłużyć za główny posiłek dnia. Sprzedaż słoików z gotowymi daniami pozostaje na niezmienionym poziomie. Chłodny okres nie sprzyja też wzrostowi sprzedaży napojów.

Właściciel sklepu w przyszłości planuje lekko zmodyfikować asortyment, gdy zamiast pracowników budowlanych na zakupy do jego sklepu zaczną przychodzić pracownicy starostwa 

 


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 6234

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA