Dobrze zorganizowane zaplecze ułatwia prowadzenie sklepu

Autor: dlahandlu.pl 15 marca 2010 09:54

Robienie zapasów w sklepie może okazać się opłacalne ze względu na możliwość uzyskania od hurtownika rabatów za zakup większej ilości towaru. Najważniejszą kwestią jest data przydatności do spożycia. Musi być ona długa, żeby myśleć o przechowywaniu produktów. Poza tym niezbędne jest specjalne pomieszczenie. Część zaplecza lub magazyn.

Pomieszczenia takie powinny być czyste i suche. Fachowcy doradzają, by okna magazynów zabezpieczone były siatkami, które chronią przed przedostaniem się owadów, a wszelkie otwory w ścianach i podłodze zaklejone, tak, aby uniemożliwić dostęp gryzoniom.

- W magazynie mam regały i wydzielone miejsca na worki, kartony i inne pojemniki. Na górnych półkach układam produkty o najdłuższym terminie
ważności. Na dolnych towary w największych opakowaniach i najcięższe. Staram, się, żeby w magazynie było chłodno dlatego często otwieram okna. Przetrzymuję tu konserwy, warzywa, dania gotowe, napoje, alkohol, produkty sypkie i te w torebkach - informuje współwłaściciel sklepu spożywczego.

W magazynie znalazła się lodówka, w której właściciel przechowuje mrożonki a latem zapasowe lody. - Magazyn jest częścią sklepu. Nie ma problemu by donieść kończące się produkty. Zapewnia mi komfort sprzedaży. Jestem pewien, że mam wystarczającą ilość towarów i klienci nie będą odchodzili z niczym - przekonuje sprzedawca.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane