Doświadczenie w handlu istotne dla pracodawcy

Autor: Marta Ogonek, dlahandlu.pl 19 kwietnia 2010 14:58

Paweł Tański, właściciel sklepu spożywczego w Jarosławiu (woj.podkarapackie), za jedno z najważniejszych kryteriów przy wyborze pracownika uważa posiadane przez kandydata doświadczenie w pracy w sklepie spożywczym. - Osoby, które wcześniej były już zatrudnione na takim stanowisku szybciej przystosowują się do nowych warunków niż osoby rozpoczynające pracę w handlu. Mają też ,,wyrobione" podejście do klienta.


Właściciel jarosławskiego punktu handlowego zauważa również, że doświadczeni pracownicy podchodzą do pracy w handlu poważniej, a nie
jako do zajęcia przejściowego. - Takie osoby częściej chcą związać swoją przyszłość z tym zawodem. Osoby młode, zwłaszcza te które
szukają zatrudnienia po raz pierwszy, traktują pracę w sklepie jako zajęcie tymczasowe. Zdarzało się że takie osoby bardzo szybko
odchodziły z pracy, co dla mnie jako przedsiębiorcy wiąże się z dodatkowymi kosztami. Sprzedawcy z wieloletnia praktyką posiadają
natomiast wiedzę i umiejętności. Z mojego punktu widzenia bardziej opłaca się zainwestować właśnie w nich - dodaje Paweł Tański.

Z kolei Społem PSS Bytom motywuje pracowników poprzez konkursy na najlepszego sprzedawcę oraz kierownika sklepu. Konkursy ogłaszane są co miesiąc. Każdy klient może zagłosować na najlepszą jego zdaniem ekspedientkę. Wśród oddających swoje głosy spółdzielnia rozlosowuje nagrody. Bytomskie Społem wybiera również najlepszego pracownika sklepu oraz wyróżniających się pracowników produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Maciek 2015-09-15 20:45:05

    o rekrutacji na różne stanowiska pisali też na gowork

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10912

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane