Gminy wydają pozwolenia na sprzedaż alkoholu

Autor: Gazeta Prawna 25 marca 2009 11:43

W czasach kryzysu sklepy ze słodyczami, alkoholem i papierosami odnotowują rekordowe obroty. Przedsiębiorcy, którzy chcieliby poszerzyć swój asortyment właśnie o alkohol, muszą uzyskać na taką działalność zezwolenie. Wydaje je wójt, burmistrz lub prezydent miasta.

Zezwolenia są różne, w zależności od rodzaju alkoholu, który ma być sprzedawany w sklepie lub lokalu gastronomicznym. W przypadku gdy planowana jest sprzedaż alkoholu w kilku punktach, należy uzyskać odpowiednią liczbę zezwoleń. Należy mieć na uwadze, że to rada gminy decyduje, ile i jakich zezwoleń może być w sumie wydanych na jej terenie. W niektórych gminach praktykowane są różnego rodzaju ograniczenia w wydawaniu zezwoleń, np. ze względu na odległość od szkoły.

Składając wniosek na sprzedaż napojów alkoholowych, należy zgłosić się do wydziału działalności gospodarczej i zezwoleń w gminie właściwej ze względu na usytuowanie punktu, w którym planowany jest handel alkoholem. Przedsiębiorca musi we wniosku określić rodzaj zezwolenia, o jakie się ubiega. Inne jest w przypadku sprzedaży napojów o zawartości alkoholu do 4,5 proc. oraz piwa, inne, gdy zawartość alkoholu będzie w przedziale od 4,5 do 18 proc. albo powyżej 18 proc.

We wniosku muszą znaleźć się oznaczenie i adres firmy, numer z rejestru przedsiębiorców lub ewidencji działalności gospodarczej oraz rodzaj działalności (np. sklep). Trzeba też podać adres punktu sprzedaży i miejsca składowania napojów alkoholowych (magazynu dystrybucyjnego) oraz dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu, w którym ma być sprzedawany alkohol. Jeżeli sklep lub restauracja albo pub są zlokalizowane w budynku mieszkalnym wielorodzinnym, to konieczna jest również pisemna zgoda właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku. Do tego dochodzi jeszcze decyzja właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Przedsiębiorca ma obowiązek zgłosić mu taką działalność i poddać lokal kontroli. Jej wynikiem będzie zaświadczenie, że dany punkt spełnia warunki sanitarne wymagane do sprzedaży alkoholu.

Za możliwość sprzedaży alkoholu trzeba płacić. Przedsiębiorcy, którzy rozpoczynają działalność, wnoszą opłatę w wysokości 525 zł za korzystanie z zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych zawierających do 4,5 proc. alkoholu oraz piwa. Tyle samo należy zapłacić, jeżeli zamierza się korzystać z zezwolenia dotyczącego trunków zawierających od 4,5 proc. do 18 proc. alkoholu (z wyjątkiem piwa). W przypadku mocniejszych alkoholi (powyżej 18 proc.) opłata wynosi 2,1 tys. zł.

Po roku działalności wysokość opłat uzależniona jest od wartości sprzedaży w ciągu poprzedniego roku. Jeżeli roczna wartość sprzedaży przekroczyła 37,5 tys. zł dla napojów alkoholowych o zawartości do 4,5 proc. alkoholu oraz piwa, opłata stanowi 1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży. Analogicznie wygląda sytuacja w przypadku alkoholu od 4,5 proc. (z wyjątkiem piwa) do 18 proc.. Natomiast jeżeli roczna wartość napojami o zawartości alkoholu powyżej 18 proc. przekroczy 77 tys. zł, to wysokość opłaty wynosi 2,7 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów. 525 złotych kosztuje roczne zezwolenie na sprzedaż alkoholu do 4,5 proc.

 


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12608

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane