Handlowcy zadowoleni ze zmian w sposobie przeprowadzania kontroli

Autor: dlahandlu.pl 16 czerwca 2009 09:15

Handlowcy zadowoleni ze zmian w sposobie przeprowadzania kontroli

W myśl nowych przepisów ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, każdy sklep powinien być poinformowany o planowanej kontroli Inspekcji Handlowej z tygodniowym wyprzedzeniem, może też żądać obecności świadka przy kontroli, a także złożyć protest w sprawie sposobu jej przeprowadzania. Ograniczono też możliwy czas prowadzenia czynności kontrolnych w małym sklepie do 12 dni, średnim -18 dni w roku, a w super- i hipermarketach do 48 dni.

- Te zmiany wydają się sensowne. Nie miałem co prawda jeszcze kontroli prowadzonej zgodnie z nowymi zasadami, ale powiadomienie o przyjściu inspektorów pozwala lepiej zorganizować pracę. I nie chodzi wcale o jakieś generalne porządki, czy ukrywanie towaru, ale takie zorganizowanie czasu, żeby być wtedy w sklepie i móc odpowiedzieć na ewentualne pytania - mówi Dariusz Janczewski, właściciel sklepów Verdes.

Zdaniem Gerarda Marciniaka z sieci FJ sklepy mogą być kontrolowane przez tak dużą liczbę służb, że sklepy z trudem są w stanie spełnić wszystkie wymagania, stawiane przed nimi. - Oczywiście na szczęście bardzo rzadko zdarza się, że jeden sklep jest nachodzony przez wszystkie upoważnione służby, ale ilość organów, która może zagrozić istnieniu sklepu jest naprawdę duża - dodaje Gerard Marciniak.

Sklepy może kontrolować Inspekcja Handlowa w zakresie przestrzegania zasad higieny i sprzedaży świeżej, pełnowartościowej żywności. Inspekcja Pracy sprawdza zasady zatrudniania i warunki pracy personelu. Agenci ZPAV kontrolują wykupienie przez sklepy licencji na publiczne odtwarzanie muzyki. Urzędnicy gminni mogą kontrolować zasady wywiązywania się z warunków koncesji na sprzedaż alkoholu.

Dane Głównego Inspektoratu Inspekcji Handlowej pokazują jednak, że przeterminowanych towarów jest w sklepach coraz więcej. W 2007 r. było ich 2,1 proc., w 2008 r. już 4,7 proc. Inspektorzy GIIH spodziewają się, że w tym roku klienci jeszcze częściej będą trafiać na przeterminowaną żywność, dlatego też będą przeprowadzać wzmożone kontrole.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10764

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane