Hurtownie spożywcze czekają ciężkie czasy

Autor: Gazeta Prawna 22 kwietnia 2009 10:50

W I kwartale z rynku zniknęły 22 hurtownie. W ciągu trzech lat liczba hurtowni spadnie z 5 tys. do 2 tys. - szacują eksperci. Konsolidacje na rynku hurtowym wymusi również łączenie się sklepów - podaje Gazeta Prawna.

Według najnowszych danych firmy Coface Poland tylko w ciągu pierwszych trzech miesięcy tego roku działalność na rynku hurtowym musiały zakończyć 22 firmy. To co prawda tylko o sześć więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, ale eksperci już mówią o nowym, postępującym zjawisku na krajowym rynku. W kolejnych miesiącach roku należy spodziewać się następnych upadłości, co w połączeniu z już trwającą konsolidacją powoduje kurczenie się rynku hurtowego.

Jak zauważają analitycy Euler Hermes, model biznesowy obowiązujący na rynku hurtowym to połączenie niskiego kapitału i niedużych marży oraz wysokich obrotów. Sprawdza się w czasach dobrej koniunktury, ale w czasach kryzysu, zwłaszcza przy ograniczonym dostępie do finansowania, jest ryzykowny.

Obecnie sklepy będą starały się wynegocjować od dostawców większe opusty lub będą szukały takich, którzy będą im w stanie zaproponować korzystniejsze ceny. Hurtownie będą zmuszone obniżać marżę. Średnio waha się ona w okolicy 10-15 proc., a na rynku detalicznym przekracza nawet 20 proc.

Zagrożone są szczególnie hurtownie wyspecjalizowane w branży mlecznej lub mięsnej - oba sektory mają okres słabszej koniunktury. Trudniej będzie się też utrzymać małym lokalnym graczom. Ze względu na mniejszą skalę działania nie łatwo będzie im sprostać agresywnej polityce cenowej ze strony największych graczy.

Zagrożone upadłością są też firmy, które poczyniły inwestycje zbyt duże w stosunku do skali bieżącej działalności. A w zasadzie znaczna większość hurtowników, na fali dobrej koniunktury w ostatnich dwóch latach zainwestowała w budowę lub rozbudowę centrów dystrybucyjnych. Ten rok powinien być dla nich okresem żniw. Tymczasem według prognoz PMR przewidywany jest spadek tempa wzrostu rynku hurtowego do 8 proc. w 2009 roku, z 15 proc. w 2008 roku.

W tej chwili na rynku hurtowym działa 5 tys. firm. Docelowo przetrwa mniej niż połowa. Analitycy uważają wręcz, że już w ciągu najbliższych trzech lat ich liczba zmaleje do 2 tys. PMR szacuje, że za około trzy lata dziesięć największych firm hurtowych będzie kontrolować 40-50 proc. rynku. Obecnie w ręku 20 graczy pozostaje 30 proc. wartego 170 mld zł hurtowego rynku spożywczego.

Czynniki, które wpływają na pogorszenie się płynności finansowej hurtu spożywczego:

● operowanie na niskich marżach, co czyni ją wrażliwą na wstrzymanie, a nawet na zaostrzenie polityki kredytowej przez banki czy firmy factoringowe,

● postępująca koncentracja dystrybucji, co powoduje, że z rynku wypadają firmy o zasięgu lokalnym,

● tworzenie przez sieci sklepów własnych grup zakupowych,

● przejmowanie przez sieci detaliczne dużych grup dystrybucyjnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10764

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane