IJHARS: Norm nie spełnia 26 proc. świeżych owoców i warzyw

Autor: portalspozywczy.pl 23 lutego 2010 13:19

Instytut Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych sprawdził jakość handlową wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem: brzoskwiń, gruszek, pomidorów, papryki, arbuzów, śliwek, wiśni, kapusty oraz cukinii. Ogółem zakwestionowano jakość handlową 302 partii świeżych owoców i warzyw, czyli 26 proc. skontrolowanych partii.


Świeże owoce i warzywa nie spełniały przede wszystkim wymagań dotyczących znakowania. Nieprawidłowości w tym zakresie ujawniono w przypadku 288 partii.
Kontrolę przeprowadzono w 148 podmiotach, wprowadzających do obrotu świeże owoce i warzywa. Wysoki poziom jakości wykazywały produkty wprowadzane do obrotu bezpośrednio przez producentów. Nieprawidłowości, w zakresie jakości handlowej produktów oferowanych do sprzedaży, stwierdzono w przypadku 23 podmiotów (15 proc. skontrolowanych).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11586

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane