Ile sera zawiera ser za 9 zł?

Autor: portalspozywczy.pl 11 marca 2009 13:50

- Czy produkt jest fałszowany można stwierdzić na podstawie cen. Nie da się wyprodukować sera żółtego, bez dodawania tłuszczów roślinnych, w cenie około 9 złotych. A można spotkać takie produkty w sklepach - powiedziała Wiera Pawluczuk, prezes OSM Hajnówka

- Problem fałszowania artykułów żywnościowych dotyczy nie tylko mleczarstwa, ale całego przemysłu rolno-spożywczego - uważa prezes OSM Hajnówka, komentując wprowadzenie ustawy o jakości handlowej art. rolno-spożywczych.

Znowelizowana Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zaostrzyła kary za wprowadzanie do handlu produktów, w których rzeczywisty skład nie odpowiada podanej w oznakowaniu nazwie, a często również informacji o składnikach.

Chodzi np. o używanie nazwy "masło" czy "ser" dla produktów, które mają dodatek np. tłuszczów roślinnych. Ponadto, jak w trakcie prac nad zmianami wskazywali posłowie, firmy stosują różnego rodzaju dodatki, takie jak barwniki, polepszacze i zagęszczacze, których nie ujawniają w składzie produktu.

Za przekazanie do handlu takich produktów minimalna kara będzie wynosić 1 tys. zł, a maksymalna do 10 proc. przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym, poprzedzającym rok nałożenia kary.

Znowelizowana Ustawa o jakości handlowej obowiązuje od dnia 18 grudnia 2008 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11733

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane