Inspekcja sanitarna ma wiele możliwości kontrolowania sklepów

Autor: Rzeczpospolita 1 grudnia 2009 11:21

Państwowa Inspekcja Sanitarna kontroluje warunki obrotu żywnością i zatwierdza zakład przed otwarciem, nawet jeśli jest nim niewielki sklep spożywczy. Inspektorzy zatwierdzając otwarcie, biorą pod uwagę planowany profil działalności przedsiębiorstwa, jego wielkość, usytuowanie, warunki techniczne - podaje Rzeczpospolita.

Każdy pracodawca (czyli osoba zatrudniająca pierwszego pracownika) zawiadamia inspektora sanitarnego o rozpoczęciu swojej działalności. Ma na to 30 dni od zatrudnienia pierwszej osoby. To samo robi, jeżeli zmienia miejsce, rodzaj i zakres prowadzonej działalności. 

Każdy zakład pracy musi mieć książkę konroli sanitarnej z minimum 20 ponumerowanymi stronami. Ma być oparafowana i opieczętowana na pierwszej i ostatniej stronie przez właściwego terytorialnie inspektora sanitarnego. Należy ją okazywać na każde żądanie PIS albo pracownika stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Gdy inspektor stwierdzi, że zostały naruszone wymagania higieniczne lub zdrowotne, wyda nakaz, by usunąć je w konkretnym terminie. Nakaz ma formę decyzji administracyjnej. W ciągu 30 dni od otrzymania zawiadomienia trzeba powiadomić inspekcję o podjętych i wykonanych działaniach naprawczych. Inspektorzy mogą wręczyć mandat za stwierdzone podczas kontroli wykroczenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10964

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane