PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Inspektor ma prawo udawać klienta

Autor: Rzeczpospolita 1 grudnia 2009 11:29

Nagłej wizyty kontrolera mogą spodziewać się sklepy i hurtownie spożywcze. Mogą być one sprawdzane bez zawiadomienia na podstawie ustawy o bezpieczeństwie żywności, a także prawa wspólnotowego - podaje Rzeczpospolita.

Sklepy przemysłowe mogą czuć się bezpieczniej. Inspektorowi wolno tam niespodziewanie wejść tylko wtedy, gdy ktoś zgłosi naganne praktyki mogące być przestępstwem bądź wykroczeniem albo się okaże, że np. produkt jest niebezpieczny dla życia lub zdrowia.

Sprawdzać firmę i zakłady (np. sklepy) wolno w godzinach pracy lub w czasie faktycznego wykonywania działalności przez kontrolowanego. Kontrolę prowadzi się w obecności przedsiębiorcy lub osoby przez niego upoważnionej. Jeżeli takich osób nie ma, to wystarczy towarzystwo tzw. osoby czynnej w lokalu przedsiębiorstwa przeznaczonym do obsługiwania ludzi. Inspektor ma też prawo sprawdzić rzetelność obsługi, np. udając zwykłego klienta. 

Za uniemożliwienie lub utrudnienie kontroli przedsiębiorcy grozi grzywna do 5 tys. zł (albo 30 dni aresztu) i za nieusunięcie uchybień. Mandat karny można dostać m.in. za brak informacji o szkodliwości alkoholu, sprzedaż towarów z usuniętą ceną lub datą przydatności do spożycia albo bez uwidocznionej ceny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11474

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 533212

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane