Kary za sprzedaż złej jakościowo żywności

Autor: gazeta.pl 13 sierpnia 2009 13:31

Inspekcja Handlowa w Lublinie skontrolowała jakość mleka i przetworów mlecznych, sprzedawanych w lubelskich sklepach. Najwięcej było zastrzeżeń do serów żółtych - podaje serwis gazeta.pl za radiem TOK FM.

Serwis podaje, że inspektorzy wzięli pod lupę najbardziej popularne sery: salami, goudę, edamski. - Zawartość tłuszczu były zwykle zaniżona w granicach 2 procent, co oznacza, że klient kupował produkt niezgodny z tym, co producent zadeklarował na opakowaniu - mówi Magdalena Kowalczyk z lubelskiej Inspekcji Handlowej. Część zakwestionowanych serów miała też dziwną barwę, wydawała nieprzyjemny zapach, a w smaku była lekko gorzkawa.

Za sprzedaż artykułów żywnościowych złej jakości sprzedawca może dostać karę finansową w wysokości od 500 złotych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11009

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane