Klienci szukają na półkach makaronu do rosołu i rurek

Autor: dlahandlu.pl 19 listopada 2009 09:53

Polacy z roku na rok spożywają coraz więcej makaronu i obecnie jest to około 6 kg/rok/1 mieszkańca. Na rynku działa około 70 producentów. Dostarczają kilkanaście podstawowych rodzajów makaronu. - Największą popularnością wśród klientów mojego sklepu cieszą się dwa rodzaje makaronu: tzw. rosołowy i rurki. Spaghetti, świderki i muszle nie znajdują tylu nabywców - informuje współwłaściciel sklepu z Pruszkowa.


Eksperci zajmujący się badaniem rynku spożywczego twierdzą, że przy wyborze makaronu polski konsument kieruje się w pierwszej kolejności przeznaczeniem makaronu oraz jakością. Trendy w konsumpcji makaronu pokazują coraz wyższe oczekiwania jakościowe konsumentów. Analitycy obserwują zainteresowanie dobrą jakością i makaronami pochodzącymi z krajów śródziemnomorskich. Potwierdza to nasz rozmówca.
- Na pierwszym miejscu klienci stawiają kształt makaronu, na drugim jest jakość. Kupujący są w stanie zapłacić dużo więcej za paczkę makaronu. Dziś nikt nie kręci nosem widząc włoski makaron za 8-9 zł, podczas gdy jeszcze rok temu barierą trudna do przekroczenia było 5 złotych za półkilogramową paczkę - zauważa współwłaściciel sklepu.

Jego zdaniem najprawdopodobniej jest to związane z ciągłym informowaniem konsumentów przez media o dodatkowych wartościach odżywczych produktów jakościowych, w tym mąki durum. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11075

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane