Kryzys odebrał branży spożywczej aż 40 proc. zysków

Autor: Puls Biznesu 8 czerwca 2009 09:30

Po wielu latach szybkiego wzrostu przemysł spożywczy wyraźnie zahamował. Eksperci nie spodziewają się szybkiego odbicia - informuje Puls Biznesu.

Sektor spożywczy, uważany przez analityków za bezpieczną przystań w czasach ekonomicznej zawieruchy, nie okazał się odporny na kryzys. Jak podaje "PB" z najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wynika, że po kilkuletnim okresie szybkiego rozwoju produkcji w polskim przemyśle spożywczym nastąpiło gwałtowne załamanie.

"O ile jeszcze w pierwszym półroczu 2008 r., podobnie jak w latach 2003-07, tempo wzrostu produkcji wynosiło 6-7 proc. w skali rocznej, to w całym 2008 r. jej wartość w cenach stałych zwiększyła się już tylko o 0,7 proc., w tym produkcji żywności o 0,1 proc., a napojów o 5 proc. Istotne jest jednak to, że w ostatnich kilku miesiącach, szczególnie od grudnia 2008 r. i w pierwszym kwartale 2009 r., wskaźniki dynamiki produkcji żywności są znacznie wyższe niż w całym polskim przemyśle" - podaje za niepublikowanym jeszcze raporcie IERiGŻ "PB".

Jednak jak podaje "PB" powołując się na raport IERiGŻ, łączny zysk firm spożywczych w 2008 r. zmniejszył się o blisko 40 proc. - z 6,5 mld zł w 2007 r. do 4,1 mld (przerywając passę corocznych wzrostów). Średnia rentowność netto branży obniżyła się w 2008 r. z 4,25 do 2,64 proc. W efekcie odsetek firm rentownych spadł w ciągu ostatniego roku z 84 do 73 proc.

 


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12608

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane