Kupujący poszukują kefirów w plastikowych kubkach

Autor: Marcin Złoch, dlahandlu.pl 11 marca 2010 10:09

W sklepowych lodówkach klienci mogą znaleźć bogaty wybór kefirów. Do ich konsumpcji przyznaje się ponad połowa przedstawicieli gospodarstw domowych.

- Najbardziej popularne są kefiry naturalne, do smakowych, owocowych wersji trudno namówić konsumentów - przekonuje sprzedawczyni z warszawskiego samoobsługowego sklepu ogólnospożywczego.
Najlepiej sprzedają się kefiry pakowane w plastikowe kubki o pojemności 100-150 gramów.
- Coraz większym zainteresowaniem cieszą się kefiry w butelkach, a także w pudełkach kartonowych. W tym przypadku klienci wybierają opakowania jednolitrowe - informuje sprzedawczyni.


Producenci rozszerzają ofertę wprowadzając warianty wyrobów. - Zauważyłam, że klienci bardzo rzadko kupują kefiry typu light. W przypadku jogurtów, nawet naturalnych, to już normalna praktyka, dlatego myślę, że za jakiś czas dotrze do kefirów - zauważa sprzedawczyni.
Popyt na kefiry wzrasta w miesiącach cieplejszych, gdyż mają one opinię napojów doskonale gaszących pragnienie. Prozdrowotne działanie kefiru znane jest od setek lat. Historycy nie są zgodni co do miejsca jego powstania, niemniej jednak wiadomo, że był początkowo napojem mieszkańców Kaukazu i Tybetu. Kefir jest bogaty w wapno i witaminy, głównie z grupy B, w tym w kwas foliowy. Reguluje procesy przemiany materii, obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu.

 

 

 

 


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12737

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane