Kupujący poszukują na półkach serów pleśniowych z dodatkami

Autor: dlahandlu.pl 8 kwietnia 2010 07:20

Kupujący poszukują na półkach serów pleśniowych z dodatkami

Sery pleśniowe są jednym z najmłodszych segmentów rynku serów w Polsce. Jednak z roku na rok ich sprzedaż wzrasta. - Największym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszą się sery pleśniowe z białą skórką, a w szczególności Camembert oraz Brie. Łatwiej sprzedać produkty tańsze np. Turek lub President, niż np. francuskie sery po kilkanaście złotych za niewielkie opakowanie - przekonuje sprzedawczyni ze sklepu spożywczego z Grodziska Mazowieckiego.

Producenci co i rusz wprowadzają na rynek nowe smaki serów pleśniowych.
- Klienci szukają na półkach nowości. Chętnie kupują sery z dodatkami: z pieprzem, ziołami, papryką, grzybami czy oliwkami. W zasadzie nie ma wariantu, który nie spotkałby się z pozytywnym odzewem kupujących - twierdzi sprzedawczyni.
Sery pleśniowe powstają zazwyczaj z mleka krowiego, chociaż bywają także produkowane z mleka koziego lub owczego. Według sprzedawczyni bardzo rzadko znajdują one amatorów, dlatego pojawiają się na półkach jedynie przed świętami.
Rodzajem serów pleśniowych są też sery z niebieską pleśnią.
- Zauważyłam, że jeżeli ktoś kupuje kilka serów pleśniowych zawsze wśród nich jest np. Lazur. Dlatego nie może zabraknąć tego typu serów na półkach. Chociaż sprzedaż tego rodzaju jest najniższa - informuje sprzedawczyni.

Według danych Nielsena w okresie od grudnia 2008 do listopada 2009 roku wielkość sprzedaży serów pleśniowych w ujęciu ilościowym wzrosła w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej o 13,1%. Podobnie wyglądała sytuacja w ujęciu wartościowym - tutaj odnotowano wzrost o 13,5%.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10873

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane