Niedziela, 26 października 2014 r.
Jesteś tutaj:   Wiadomości
dlahandlu.pl  |  07-12-2009, 09:27
Kurczak z rożna pozwala na narzucenie dobrej marży
Kurczaki z rożna stały się uzupełnieniem oferty wielu sklepów. Ciągle pojawiają się nowe stanowiska gastronomiczne w sklepach. Na przykład w Grodzisku Mazowieckim.

- Kupiłam opiekacz i sprzedaję kurczaki z rożna. Mam nieduże urządzenie, na cztery kurczaki. W ciągu dnia piekę 8 kurczaków i przeważnie je sprzedaję. Kurczak z rożna oznacza podwójny zysk w porównaniu ze świeżym, już po doliczeniu wydatków na prąd niezbędny do pieczenia - twierdzi właścicielka sklepu.

Opiekacz elektryczny kosztuje około 2 tysięcy złotych. Zużywa blisko 5 kW energii elektrycznej w godzinę. Urządzenia kierowane do najmniejszych
placówek oferują możliwość zakładania poszczególnych widelców z kurczakami w różnych odstępach czasowych. Oznacza to upieczenie się kurczaków z poszczególnych widelców w dowolnych odstępach czasu. W trakcie pieczenia kawałki kurczaka tracą na wadze około 20-25 proc., jednak chrupiąca skórka powoduje, że kawałki wydają się duże. Żaden klient nie zakwestionuje ceny skrzydełek po 1,5 zł/szt., choć w ten sposób cena kurczaka to około 20 zł/kg. Typowa cena za kilogram świeżego nieupieczonego kurczaka to ok. 7-9 zł.

 

 

POLECAMY W SERWISACH