Łódzkie targowiska bardzo źle wypadły podczas kontroli

Autor: Dziennik Łódzki 4 grudnia 2009 12:32

Żywność przeterminowana nawet o dwa lata, jogurty i kurczaki przechowywane w 30 stopniach Celsjusza, a bez względu na porę roku półki i wagi lepiące się od brudu - w takich warunkach prowadzony był handel na targowiskach. Wykryli to inspektorzy handlowi z Łódzkiego, którzy nieprawidłowości stwierdzili aż w 85 proc. placówek - czytamy w "Dzienniku Łódzkim".

Inspektorzy skontrolowali łódzkie rynki. W pięciu miejscach żywność była przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Na przykład artykuły mleczarskie leżały w 30 stopniach Celsjusza, a nabiał w 20 stopniach. Na stoiskach roiło się od przeterminowanej żywności. Można było kupić sos pomidorowy 2 miesiące po dacie minimalnej trwałości, jogurt wiśniowy przeterminowany prawie o tydzień i mleko, którego termin spożycia upłynął 5 dni wcześniej. W trzech sklepach obsługa zapomniała o sprzątaniu. Brudne były półki, regały i pojemniki, w których przechowywano żywność. Mięso i wędliny ważono na brudnej wadze.

Inspektorzy nałożyli mandaty na łączną kwotę 3680 zł.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • straganiarz 2011-03-07 05:35:58

    Obniżcie podatki i dajcie ludziom pracować i zarabiać to półki będą się błyszczały jak psu jajca i produkty będą świeże!

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11837

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane