PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Marże w osiedlowych warzywniakach mogą sięgać 30 proc.

Autor: Gazeta Prawna 26 sierpnia 2009 11:59

Do prowadzenia warzywniaka potrzebny jest lokal o powierzchni 15-20 mkw. w miejscu o dużym natężeniu ruchu na osiedlu mieszkaniowym i samochód dostawczy - czytamy w Gazecie Prawnej.

Sklepom warzywnym szkodzi bliskie sąsiedztwo bazaru, pomaga zaś estetyczne wyposażeniem regały przeznaczone specjalnie do ekspozycji owoców i warzyw. Przewagę konkurencyjną dają małym sklepom najświeższy towar, także z gospodarstw ekologicznych i długie godziny otwarcia w tygodniu i w soboty.

Na wyposażenie sklepu trzeba przezaczyć ponad 10 tys. zł: regały stalowe od 1,5 tys. zł za sztukę, kasa fiskalna 2-3 tys. zł, lada sklepowa ok. 300 zł, chłodnia 600-1,2 tys. zł, a dodatkowo klimatyzacja za 2-3 tys. zł. Kolejne 10 tys. zł trzeba przeznaczyć na zakup towaru.

Właściciele sklepów warzywno-owocowych są zgodni, towar najlepiej kupować na giełdzie bezpośrednio od rolników. Wówczas można zaoszczędzić od kilku do kilkunastu procent na produkcie w porównaniu z hurtownią. Marże w sklepie warzywno-owocowym wahają się od 20 do 30 proc. - Aby sklep był dochodowy dzienny obrót placówki powinien wynosić 1-1,5 tys. zł - informuje właściciel sklepu warzywnego Cebo w Dąbrowie Górniczej. 

Przed rozpoczęciem działalności trzeba uzyskać zgodę na otwarcie sklepu. To wiąże się z otrzymaniem zezwoleń m.in. od Państwowej Straży Pożarnej czy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Kolejnym etapem jest złożenie pisemnego zgłoszenia o liczbie kas rejestrujących i miejscu ich użytkowania przed terminem rozpoczęcia ewidencjonowania sprzedaży. Potem następuje instalacja kasy i jej fiskalizacja.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11415

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 533212

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane