PARTNER PORTALU partner portalu - www.frigologistics.pl

Na chlebie sklep zarabia co najmniej 20 proc. marży

Autor: Dziennik Łódzki 19 sierpnia 2009 11:56

W ostatnich tygodniach cena chleba wzrosła o 50- 60 groszy za bochenek. Według GUS, kilogram chleba kosztuje w Polsce średnio 3,16 zł i jest o 1 grosz droższy niż latem ubiegłego roku. To cena średnia. A jeśli spojrzeć na lepsze gatunkowo wypieki - te zdrożały z ok. 4,20 do 4,50 zł. Jak to możliwe, skoro w tym samym czasie zboże staniało o 50 -70 procent - zastanawiają się dziennikarze Dziennika Łódzkiego.


Koszt zboża nie przekracza 10 procent ceny chleba - precyzuje Izabela Dąbrowska-Kasiewicz z Banku Gospodarki Żywnościowej.
Z młyna do piekarni mąka trafia w cenie ok. 1 zł za kg. Feliks Ponitka, szef cechu łódzkich piekarzy, mowi, że do wyprodukowania kilogramowego bochenka potrzebuje ok. 0,8 kg mąki. Będzie go to kosztować 80 groszy. Do tego trzeba dodać 3 dag drożdży (8 groszy) oraz 2 dag soli (5 gr). Licząc inne dodatki - np. puree ziemniaczane - wychodzi złotówka. - Trzeba jednak dodać opłaty i pensje dla pracowników - zaznacza Ponitka.
W sumie koszt wyprodukowania chleba zamyka się w kwocie 1,8 zł. Do tego piekarz dodaje 20-30 groszy swojego zarobku. W hurcie Ponitka sprzedaje kilogramowy bochenek za 2,14 zł. Gdy sklep przyjmuje dostawę towaru, ten sam chleb wart jest już 2,9 zł.
Na półce z pieczywem cena bochenka rośnie do ok. 4,5 zł. Specjaliści przyznają, że handlowcy dowolnie ustalają ceny. Dlatego chleb nie tanieje, nawet jeśli tańsze są składniki.


Zdaniem Grzegorza Nowakowskiego, prezesa Instytutu Polskie Pieczywo, sklepowa marża ma największy udział w cenie chleba. To przynajmniej 20 procent, a bywa, że dużo więcej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11419

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane