Należy być ostrożnym przy zakupie mięsa

Autor: Gazeta Wrocławska 31 marca 2010 09:34

Prof. Andrzej Jarmoluk z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu radzi w Gazecie Wrocławskiej na co powinno się zwracać uwagę przy zakupie mięsa.

Według niego zdarzały się przypadki, o których głośno mówiły media, gdy próbowano w sklepach "odświeżać" produkty żywnościowe. Dzięki tym aferom sprzedawcy wiedzą, iż mają za dużo do stracenia, jeżeli będą próbowali oszukać. Nie zaszkodzi jednak przyjrzeć się, jak mięso wygląda. Ważny jest kolor. Jeżeli wpada w szarości i zielenieje, to lepiej się na taki towar nie decydować. Kiedy kupujemy mięso proponuję odejść kilka kroków od lodówki, w której jest wystawiane. Często klienci sugerują się również opakowaniem. Jeżeli widzą, że jest wzdęte, to myślą, że mięso jest nieświeże. Wcale nie musi tak być. Coraz częściej producenci używają gazu do wypełnienia foliowych opakowań. Taka informacja powinna być zawarta na etykiecie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane