Poseł domaga się surowszych kar dla sklepów za przeterminowaną żywność

Autor: Dziennik Łódzki 9 listopada 2009 12:07

Z danych UOKiK wynika, że w zeszłym roku tylko w ramach rutynowych kontroli w 4,4 proc. zbadanych sklepów wykryto nieprawidłowości w przechowywaniu artykułów spożywczych - podaje Dziennik Łódzki. Poseł Piotr Krzywicki zamierza powiadomić premiera o nieprawidłowościach i prosić o to, aby kontroli w sklepach było więcej, a kary surowsze.

- Na jakość produktu mają wpływ warunki przechowywania na każdym etapie obrotu żywnością - mówi Małgorzata Krasnodębska-Tomkiel, prezes urzędu. - Duża nadzieja w samych konsumentach, aby zwracali uwagę na warunki przechowywania towarów w sklepach i unikali tych, które nie dbają o jakość.

Kontrole Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych potwierdzają, że jakość towarów w sklepach pozostawia wiele do życzenia. 

Blisko 7 proc. makaronu miało albo złą barwę lub było zdeformowane. Mięso drobiowe śmierdziało, a kurczaki miały na nogach krwiste wybroczyny. Zastrzeżenia dotyczą także nabiału: ponad 4 proc. przetworów miało nieczysty zapach i smak. Nie lepiej z teoretycznie świeżymi owocami i warzywami. Atakowała je już pleśń.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10763

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane