Prawidłowo eksploatowany sprzęt chłodniczy powinien służyć przez około 10 lat

Autor: dlahandlu.pl 3 marca 2010 10:26

Podstawowe czynności przy obsłudze mebli chłodniczych z agregatami wewnętrznymi to czyszczenie skraplaczy. Bardzo ważnym jest również, aby meble chłodnicze nie były podłączane przedłużaczami do przeciążonych gniazdek, powoduje to w najlepszym wypadku tzw. "wybicie bezpiecznika", a w gorszych poważne uszkodzenia sprężarki lub urządzenia rozruchowego - mówi Karol Poremski, key account manager w firmie JBG-2 sp. z o.o., zajmującej się produkcją i dystrybucją systemów chłodniczych m.in. dla sklepów spożywczych.

- Kolejnym grzechem personelu sklepowego jest mycie urządzeń nie odłączonych od instalacji elektrycznej. Zdarza się to jeszcze bardzo często - podkreśla Poremski.
Jego zdaniem prawidłowo eksploatowany sprzęt chłodniczy powinien służyć przez około 10 lat. - Znamy oczywiście sklepy, w których urządzenia pracują dłużej, ale wyglądem odstają od dzisiejszej rzeczywistości i są (jak na dzisiejsze czasy) bardzo energochłonne. Znamy także urządzenia, które udało się personelowi zepsuć w bardzo krótkim okresie czasu, jednakże zawsze są to przypadki rażących zaniedbań - podsumowuje specjalista z JBG-2.

JBG-2 zajmuje się produkcją i dystrybucją urządzeń dla małych i dużych sklepów. Współpracuje z lokalnymi i ogólnopolskimi oraz międzynarodowymi sieciami handlowymi. Klienci firmy najchętniej kupują meble z agregatami wewnętrznymi (lady marki Grazia, dł. od 1,5 do 3,0 m; regały marki Medium, dł. od 1,9 do 2,5 m; wyspy mroźnicze marki Pamir, dł. 2,5m) oraz meble na agregaty zewnętrzne (lady marki Lhotse - w ciągach; regały marki Tarcoola - w ciągach i wyspy marki Everest - w ciągach).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10803

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane