Producenci chcą umieścić koszty produkcji na opakowaniach

Autor: Gazeta Wyborcza 6 sierpnia 2009 09:21

Izby rolnicze chcą, by obowiązkowo na serach, jogurtach, sokach, kiełbasie czy maśle była cena informująca, ile kosztuje ich wyprodukowanie - pisze Gazeta Wyborcza.

Ma to pokazać, jaką marżę narzucają hipermarkety i powstrzymać je przed windowaniem cen. Za jest PSL. Krajowa Rada Izb Rolniczych, jedna z największych rolniczych organizacji branżowych, chce wyjaśnić ludziom, że to nie chłopi odpowiadają za wysokie ceny żywności w kryzysie.

Jak podaje Gazeta Wyborcza, prezes KRIR Wiktor Szmulewicz chce, by na każdym produkcie żywnościowym była cena sugerowana, za jaką sklep powinien sprzedawać ten towar. Zawierałaby ona koszt jego produkcji oraz "rozsądną" (czyli 20-30 proc.) marżę handlową.

Dzięki takim obowiązkowym "cenom sugerowanym" (umieszczaliby je na opakowaniach przetwórcy) konsumenci wiedzieliby, gdzie po drodze jest podbijana cena - czytamy w Gazecie. Jak twierdzi Szmulewicz, klient, stojąc przy kasie w sklepie, będzie mógł porównać sumę, jaką ma zapłacić, z ceną sugerowaną. Ludowcy oskarżają też sieci supermarketów, że ukrywają zyski i transferują je za granicę.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11686

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane