Regionalna żywność smakuje mieszkańcom Lublina

Autor: Kurier Lubelski 11 stycznia 2010 10:48

Żywność z Lubelszczyzny jest smaczniejsza niż pochodząca z innych województw - tak stwierdziło 12 proc. osób uczestniczących w badaniu przeprowadzonym na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego - donosi „Kurier Lubelski".

O tym, że regionalne produkty są zdrowe, przekonanych było 11 proc. pytanych. Ankietowani najbardziej docenili lubelskie owoce i produkty zbożowe.
Na Lubelszczyźnie jest ponad 60 tradycyjnych, regionalnych produktów. Są wśród nich m.in. kwas chlebowy sapieżyński, kodeński, grzaniec Marcina z Urzędowa, piróg biłgorajski czy pierogi nowodworskie. Produkowane w lubelskim Apisie miody pitne - półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki - dostały w ubiegłym roku unijny certyfikat Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11837

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane