PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: Frigo Express

Rynek żywności ekologicznej rozwija się w Polsce 20-30 proc. rocznie

Autor: portalspozywczy.pl 29 stycznia 2010 15:45

- W Polsce od kilku lat możemy obserwować dynamiczny wzrost tego rynku, wynoszący ok. 20-30% rocznie - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl dr inż. Aneta Załęcka z Zakładu Żywności Ekologicznej, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

- Klienic podczas zakupów przestają koncentrować się wyłącznie na cenie, ale biorą pod uwagę m.in. własne zdrowie, zdrowie swojej rodziny i ochronę środowiska. Pozytywnie na rozwój popytu żywności ekologicznej w Polsce wpływa także coraz bogatsza paleta oferowanych produktów ekologicznych, choć nadal skromna jest oferta przetworów mlecznych i mięsnych, pochodzących z rynku krajowego - mówi Aneta Załęcka. 

Rynek żywności ekologicznej w Polsce znajduje się w początkowej fazie rozwoju. W niektórych krajach Europy Zachodniej jak np. w Niemczech produkcja ekologiczna przestała być już jednak produkcją niszową. Co pozwala wnioskować, że także w Polsce istnieją dalsze możliwości rozwoju tego rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    5,49

  • Śr

    3,83

  • Min

    2,68

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7781

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane