PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Rynek żywności ekologicznej rozwija się w Polsce 20-30 proc. rocznie

Autor: portalspozywczy.pl 29 stycznia 2010 15:45

- W Polsce od kilku lat możemy obserwować dynamiczny wzrost tego rynku, wynoszący ok. 20-30% rocznie - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl dr inż. Aneta Załęcka z Zakładu Żywności Ekologicznej, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

REKLAMA

- Klienic podczas zakupów przestają koncentrować się wyłącznie na cenie, ale biorą pod uwagę m.in. własne zdrowie, zdrowie swojej rodziny i ochronę środowiska. Pozytywnie na rozwój popytu żywności ekologicznej w Polsce wpływa także coraz bogatsza paleta oferowanych produktów ekologicznych, choć nadal skromna jest oferta przetworów mlecznych i mięsnych, pochodzących z rynku krajowego - mówi Aneta Załęcka. 

Rynek żywności ekologicznej w Polsce znajduje się w początkowej fazie rozwoju. W niektórych krajach Europy Zachodniej jak np. w Niemczech produkcja ekologiczna przestała być już jednak produkcją niszową. Co pozwala wnioskować, że także w Polsce istnieją dalsze możliwości rozwoju tego rynku.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 6234

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA