Spółdzielnia chce zwiększyć udział świeżych produktów

Autor: Radosław Wałkuski, dla handlu.pl 6 marca 2009 11:26

- Na razie nie odczuwamy symptomów spowolnienia gospodarczego. Liczymy się jednak z tym, że sytuacja może się pogarszać - mówi Eugeniusz Mazur, prezes Społem PSS w Białej Podlaskiej.

Według prezesa szansą dla spółdzielni, nie tylko w okresie kryzysu, jest zwiększanie asortymentu świeżych towarów - mięs, wędlin, owoców, ciast. - W ciągu ostatnich ośmiu lat zwiększyliśmy udział tych produktów w naszym asortymencie z ok. 40 do 65 proc. Handlowanie takim towarem nie jest łatwe, niemniej jest to interes na którym można zarobić - mówi prezes.

Bielska Spółdzielnia Spożywców, która jest w tej chwili właścicielem sieci 12 sklepów w dalszej perspektywie myśli o powiększaniu ich liczby. Niepewna sytuacja gospodarcza sprawia, że plany te będą jednak musiały poczekać. - Nie wiadomo na jakim poziomie utrzyma się sprzedaż. Na pewno problemem będą zwiększające się ceny towarów wynikające z osłabienia złotówki w stosunku do innych walut - przewiduje Mazur. - Niewykluczone, że będziemy musieli zdecydowanie ograniczać koszty, również poprzez zmniejszanie zatrudnienia. W obecnej sytuacji warto dysponować dodatkowymi środkami. W związku z tym wszelkie ewentualne inwestycje zostawiamy na później - mówi Eugeniusz Mazur.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10950

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane