REKLAMA
REKLAMA

Spowolnienie nie dotknęło żywności ekologicznej

Autor: portalspozywczy.pl 16 marca 2010 12:15

Światowy rynek żywności ekologicznej jest od ponad dekady jednym z najszybciej rosnących rynków na świecie i przekroczył już wartość 50 mld dolarów. W Polsce rynek ten jest jeszcze mały, ale perspektywiczny. Wszystkie liczące się sieci handlowe wprowadziły do swojej oferty, po kilkadziesiąt produktów.

REKLAMA

Każdego tygodnia otwierane są też kolejne sklepy specjalistyczne na terenie całego kraju. Mimo globalnego kryzysu, sprzedaż żywności ekologicznej w 2009 roku nadal rosła. W USA o 16%, we Francji o 15%, Niemczech 10%, we Włoszech o 8% a w Wielkiej Brytanii o 2%.
Nie ma jeszcze szczegółowych danych dotyczących tego rynku w Polsce, jednak wszyscy gracze z tej branży chwalą się dwucyfrowymi wzrostami. Z danych liczbowych wynika, że ta branża oparła się kryzysowi i kontynuuje wzrost nawet w krajach gdzie jej popularność i tak jest już duża.

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 13889

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 999781

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA