Spowolnienie nie dotknęło żywności ekologicznej

Autor: portalspozywczy.pl 16 marca 2010 12:15

Światowy rynek żywności ekologicznej jest od ponad dekady jednym z najszybciej rosnących rynków na świecie i przekroczył już wartość 50 mld dolarów. W Polsce rynek ten jest jeszcze mały, ale perspektywiczny. Wszystkie liczące się sieci handlowe wprowadziły do swojej oferty, po kilkadziesiąt produktów.


Każdego tygodnia otwierane są też kolejne sklepy specjalistyczne na terenie całego kraju. Mimo globalnego kryzysu, sprzedaż żywności ekologicznej w 2009 roku nadal rosła. W USA o 16%, we Francji o 15%, Niemczech 10%, we Włoszech o 8% a w Wielkiej Brytanii o 2%.
Nie ma jeszcze szczegółowych danych dotyczących tego rynku w Polsce, jednak wszyscy gracze z tej branży chwalą się dwucyfrowymi wzrostami. Z danych liczbowych wynika, że ta branża oparła się kryzysowi i kontynuuje wzrost nawet w krajach gdzie jej popularność i tak jest już duża.
Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10380

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane