Sprzedaż żywności przez internet nie wymaga dodatkowych zezwoleń

Autor: Rzeczpospolita 8 grudnia 2009 12:25

Informowanie klienta o przysługujących mu prawach i o wszystkich kosztach mających wpływ na ostateczną cenę to podstawowy obowiązek właścicieli e-sklepów - czytamy w Rzeczpospolitej.

Aby prowadzić internetowy sklep, trzeba zostać przedsiębiorcą. W grę wchodzi działalność na podstawie wpisu do gminnej ewidencji albo założenie spółki. Na prowadzenie sklepu internetowego nie potrzeba żadnych dodatkowych pozwoleń.

Na stronie interetowej sklepu powinny się znaleźć informacje o:  

- imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy oraz organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany,

- cenie, obejmującej wszystkie składniki,

- zasadach zapłaty ceny,
- kosztach oraz terminie i sposobie dostawy,
- prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3,

- miejscu i sposobie składania reklamacji.

  • cel 2010-11-27 21:12:19

    a czy handel żywnością przez internet tj. sklep internetowy nie wymaga żadnych pozwoleń np. inspektora sanitarnego?

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12608

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane