Suszone grzyby poza sezonem bardzo słabo się sprzedają

Autor: dlahandlu.pl 1 marca 2010 11:06

Suszone grzyby to produkt sezonowy. Znajdują nabywców jedynie w okresie przedświątecznym. W grudniu ubiegłego roku suszone grzyby osiągały rekordowe ceny. Opakowania 50 gramowe kosztowały kilkanaście złotych. Ceny zbytnio nie spadły, spadł za to popyt na suszone grzyby.

- W tej chwili nie mamy grzybów w ofercie. Sprzedaż suszonych grzybów odbywa się jedynie w okresie świątecznym. Są one składnikiem tradycyjnych potraw i nie można się bez nich obyć. Dlatego w naszym sklepie po sprzedaniu partii przeznaczonej na święta, właściciel nie zamówił kolejnych - informuje sprzedawczyni z Grodziska Maz. Kilogram grzybów suszonych kosztuje w detalu ok. 700 zł.

Sprzedawczyni informuje, że nawet w szczycie sprzedaży klienci zwracali uwagę na ceny. - W ubiegłym roku częściej niż zwykle sprzedawaliśmy suszone maślaki. Były one sporo tańsze niż prawdziwki i podgrzybki, myślę że miało to wpływ na powodzenie - zauważa sprzedawczyni.

 

Suszone grzyby są eksponowane na stoisku warzywnym. Obecnie, kiedy nie ma ich w ofercie, na półce nie ma dziury, gdyż miejsce na grzyby jest
wygospodarowywane kosztem otaczających warzyw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11686

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane