Trójmiejskie sklepy sprzedawały mięso złej jakości

Autor: Dziennik Bałtycki 19 sierpnia 2009 12:05

Wędliny z nawet trzytygodniowym przeterminowaniem, waga netto deklarowana na opakowaniach wędlin niezgodna z rzeczywistą, kiełbasy z nadmierną ilością chrząstek, kostek i ścięgien, a do tego dziesiątki innych uchybień. To wyniki kontroli, które przeprowadził w ostatnich tygodniach Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gdańsku - podaje Dziennik Bałtycki.


Skontrolowano sześć hurtowni i cztery sklepy m.in. w Gdańsku, Gdyni i Kościerzynie. Zbadano w sumie 144 partii mięsa, z czego zakwestionowano aż 34 proc!

Wiele produktów przechowywano w wyższych temperaturach, niż zalecał ich producent ( np. zamiast w 7 stopn. Celsjusza - w 14 stopn.). Pakowane wędliny z kolei często posiadały informacje ( dotyczące m.in. ilości zawartych składników czy sposobu produkcji), które wprowadzały w błąd klientów.

Urzędnicy uważają, że taka sytuacja związana jest z obecną koniunkturą na rynku, innymi słowy - skoro jest popyt na produkty mięsne, to producenci nie przykładają się do ich jakości, ale do... ilości.


WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 12438

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane