Trójmiejskie sklepy sprzedawały mięso złej jakości

Autor: Dziennik Bałtycki 19 sierpnia 2009 12:05

Wędliny z nawet trzytygodniowym przeterminowaniem, waga netto deklarowana na opakowaniach wędlin niezgodna z rzeczywistą, kiełbasy z nadmierną ilością chrząstek, kostek i ścięgien, a do tego dziesiątki innych uchybień. To wyniki kontroli, które przeprowadził w ostatnich tygodniach Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gdańsku - podaje Dziennik Bałtycki.


Skontrolowano sześć hurtowni i cztery sklepy m.in. w Gdańsku, Gdyni i Kościerzynie. Zbadano w sumie 144 partii mięsa, z czego zakwestionowano aż 34 proc!

Wiele produktów przechowywano w wyższych temperaturach, niż zalecał ich producent ( np. zamiast w 7 stopn. Celsjusza - w 14 stopn.). Pakowane wędliny z kolei często posiadały informacje ( dotyczące m.in. ilości zawartych składników czy sposobu produkcji), które wprowadzały w błąd klientów.

Urzędnicy uważają, że taka sytuacja związana jest z obecną koniunkturą na rynku, innymi słowy - skoro jest popyt na produkty mięsne, to producenci nie przykładają się do ich jakości, ale do... ilości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11272

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane