Udogodnienia prawne dla firm handlujących żywnością

Autor: Rzeczpospolita 23 września 2009 10:12

Likwidacja wielu urzędowych formalności ma poprawić konkurencyjność firm spożywczych. Tak wynika z projektu nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który przyjął rząd - podaje Rzeczpospolita.

Chodzi o uproszczenie zasady prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją żywności i jej obrotem. 

Wiele firm nie będzie musiało się ubiegać w powiatowych lub granicznych inspektoratach sanitarnych o zatwierdzenie dla rozpoczynanej działalności gospodarczej. Chodzi m.in. o gospodarstwa agroturystyczne i przedsiębiorców zajmujących się wytwarzaniem win gronowych z upraw własnych.

Zatwierdzenia nie będą potrzebowały firmy działające na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym prowadzone przez podmioty zajmujące się recyklingiem. Producenci lub wprowadzający żywność do obrotu (w tym importerzy i eksporterzy) nie będą musieli prowadzić książki kontroli sanitarnej. Nowelizacja ustawy trafi teraz do Sejmu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10993

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane