PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

W Warszawie powstaje sieć sklepów specjalistycznych Wieprz i Pieprz

Autor: Radosław Wałkuski, dla handlu.pl 13 maja 2009 10:22

W Warszawie powstaje sieć sklepów specjalistycznych Wieprz i Pieprz

Na początku kwietnia w Warszawie ruszył pierwszy sklep pod szyldem „Wieprz i Pieprz" oferujący produkty bezglutenowe, niskobiałkowe i ekologiczne. Docelowo ma być ich w stolicy ok. 20.

REKLAMA

Główną część asortymentu nowego sklepu na warszawskim Ursynowie stanowią wędliny bezglutenowe, ale dostępne są również różne przetwory, soki, makarony, keczupy a nawet chipsy. - Nasza oferta skierowana jest do dwóch grup konsumentów: Po pierwsze do osób, które ze względów zdrowotnych powinny spożywać artykuły bezglutenowe lub niskobiałkowe, po drugie do wszystkich tych, którzy przywiązują większą wagę do tego czym się odżywiają, dla których liczy się produkt smaczny i zdrowy - mówi Maurycy Korsak, właściciel firmy Biotrade, do której należy „Wieprz i Pieprz".

Ofertę nowego sklepu można podzielić na trzy zasadnicze działy: Produkty bezglutenowe, niskobiałkowe i ekologiczne.

Docelowo w Warszawie ma powstać ok. 20 takich sklepów. - Przyjmujemy, że każdego roku będzie się pojawiać około pięciu nowych placówek. Ale wszystko zależy od znalezienia odpowiednich lokalizacji, co wcale nie jest proste. Jeżeli dobrze pójdzie w ciągu roku możemy otworzyć nawet siedem sklepów, ale może się również zdarzyć że liczba ta wynosić będzie trzy lub mniej - wyjaśnia nasz rozmówca.

Według Maurycego Korsaka obecnie osoby chore na celiakię i fenyloketonurię mają bardzo ograniczone możliwości kupowania produktów spełniających wymogi ich diety. - W zwykłych sklepach oferta bezglutenowa i niskobiałkowa praktycznie nie istnieje. W lepszych delikatesach posiadających szeroki wachlarz produktów, artykuły bezglutenowe zajmują najwyżej połowę półki - ocenia Korsak. - Przeciętnie jedna osoba na 15 tys. jest zmuszona stosować dietę niskobiałkową. Teoretycznie to nie dużo, ale w przypadku glutenu lekarze zalecają, aby wszystkie dzieci do pierwszego roku życia jadły żywność niezawierającą tego składnika. Oznacza to, że perspektywy tego segmentu są bardzo duże, choć kluczowe znaczenie odgrywa kwestia odpowiedniej edukacji i informowania konsumentów - dodaje nasz rozmówca.

Oprócz Wieprza i Pieprza Biotrade jest właścicielem sześciu sklepów wędliniarskich Stary Kredens na terenie Wielkopolski. Firma jest wyłącznym dystrybutorem masarni Bieganowo, korzystającej z jednego gatunku świni - Złotnicka Pstra.

  • hehe 2009-05-15 13:21:22

    Piękna nazwa!

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16108

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA