PARTNERZY PORTALU Partner portalu: City Board
REKLAMA
REKLAMA

Wzrosły obroty polskiej gastronomii

Autor: GFK 2 marca 2009 10:46

W 2008 r. obroty w polskiej gastronomii wzrosły o 8 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. O kilka procent zwiększyła się liczba punktów gastronomicznych, osiągając ponad 61 tys. - wynika z komunikatu GfK Polonia.

REKLAMA

Komunikat wskazuje, że mimo kryzysu na rynku gastronomicznym nie nastąpi załamanie, ale nie należy też oczekiwać wzrostów.

Zdaniem autorów informacji rozwój polskiej gastronomii związany jest z zachodzącą ciągłą zmianą stylu życia Polaków i wynikającą z niej zmianą modelu konsumpcji. Na rozwój gastronomii wpływa także wzrost liczby jednoosobowych gospodarstw domowych, ogólny rozwój gospodarczy, wzrost zamożności społeczeństwa, zwiększająca się atrakcyjność Polski jako regionu turystycznego i inwestycyjnego.

Wyniki badań wskazują, że pod względem nasycenia punktami gastronomicznym dominują duże miasta. Według danych GUS za rok 2008 najwięcej lokali funkcjonuje w województwach: śląskim, wielkopolskim, mazowieckim, małopolskim i dolnośląskim. W każdym z tych województw działa ponad 6 tysięcy lokali.

Według GfK Polonia korzystanie z lokali gastronomicznych deklaruje obecnie ponad połowa Polaków powyżej 15. roku życia. Wśród nich większą grupę stanowią mężczyźni, osoby do 50. roku życia, z minimum średnim wykształceniem.

Wyniki badań wskazują, że przeciętny Polak najczęściej odwiedza dwa rodzaje lokali gastronomicznych - restauracje typu fast food i puby. GFK Polonia zaznacza jednak, że pod koniec badań odnotowano spadek popularności fast food-ów.

Najczęściej Polacy odwiedzają lokale gastronomiczne przy okazji spotkań z przyjaciółmi (głównie puby, kawiarnie, kluby nocne, lunch bary), ale rośnie także odsetek osób korzystających z gastronomii bez szczególnej okazji oraz odwiedzających punkty gastronomiczne przy okazji dokonywania zakupów.

Z badania wynika, że zauważalna jest tendencja do podwyższania standardu oferowanych usług, co powoduje, że wzrasta liczba lokali o jakości obsługi i asortymentu wyższej niż przeciętna.

Zdaniem GfK Polonia zauważalny jest duży potencjał wzrostowy polskiego rynku. - Przykładowe szacunkowe roczne wydatki na gastronomię na jednego mieszkańca wynoszą ponad 900 euro we Francji, prawie 800 euro w Holandii. W Polsce w chwili obecnej szacowane są na około 100 euro - informuje komunikat. Zatem w najbliższych latach Europę Wschodnią i Środkową zaliczyć należy do rynków o spodziewanym największym potencjale rozwoju.

Autorzy komunikatu zastrzegają, że kryzys powoduje konieczność zweryfikowania zakładanych wcześniej prognoz, które mówiły o 11- proc. średnim wzroście w ciągu najbliższych pięciu lat.

Badanie "Rynek Gastronomiczny w Polsce" przeprowadzane jest co roku na próbie ok. 900 punktów gastronomicznych (całorocznych i sezonowych) oraz reprezentatywnej próbie 1005 Polaków w wieku 15 lat i więcej.


WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 16154

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 1145700

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 664

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA