Żurawina sprzedaje się znacznie lepiej niż kilka lat temu

Autor: dlahandlu.pl 26 lutego 2010 11:50

Producenci i analitycy wyróżniają grupę produktów dżemowych. Należą do niej: dżemy, konfitury, powidła, marmolady, żurawina oraz owoce prażone. - Klienci najchętniej kupują tradycyjne smaki. Większość sprzedaży to dżemy truskawkowe, wiśniowe, jagodowe i brzoskwiniowe. Popularnością cieszą się dżemy niskosłodzone. Myślę, że ponad połowa sprzedanych dżemów ma smak truskawkowy - informuje sprzedawca z warszawskiego sklepu.

Na półkach stoją też dżemy o mieszanych smakach np. malina z jeżyną, truskawka z poziomką, czy nietypowe smaki m.in. rabarbar, czerwona porzeczka, jednak nie znajdują one zbyt wielu nabywców.

Konsumenci mają kilka ulubionych marek dżemów. Należą do nich Łowicz, Agrovita i Materne. - Obserwuje, że kupujący przywiązują się do marki i smaku dżemu. Bardzo rzadko widzę żeby stały klient kupował inny dżem niż zazwyczaj. Klientów nie odstręcza nawet stały wzrost cen, który obserwuję od kilku lat - twierdzi handlowiec.

Pozostałe kategorie z grupy produktów dżemowych sprzedają się bardzo słabo. - O marmoladę kupujący pytają jedynie przed "tłustym czwartkiem". Ale w ostatnich miesiącach obserwuje wzrost zainteresowania żurawiną - informuje sprzedawczyni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE



BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 11012

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane